Osiemnastu
uczniów klasy III technik informatyk oraz siedemnastu z klasy technik żywienia
i usług gastronomicznych ZSZ nr 1 i II LO we Włodawie wraz ze swoimi nauczycielami
wyjedzie (14-31 maja) do Grecji - na praktykę zawodową w ramach programu
Erasmus+2017. W przyszłym roku praktyki mają odbywać się także w innych krajach
Europy.
Niedawno
zorganizowano spotkanie z uczniami i nauczycielami w celu przedstawienia ogólnych założeń programu Erasmus+ oraz spraw
organizacyjnych związanych z zagranicznymi praktykami zawodowymi. -
Przedstawione zostały zalety praktyk zagranicznych, sposób finansowania oraz kryteria
stawiane uczestnikom - mówi Eugeniusz Omelczuk, dyrektor szkoły. - Przeprowadzono
rozmowy indywidualne z potencjalnymi uczestnikami projektu, w czasie których
rozpoznano ich potrzeby i zachęcono do nauki języka obcego oraz przedmiotów
zawodowych. Odbyło się również spotkanie z rodzicami uczniów, na którym
przedstawiono warunki i zasady odbywania zagranicznych praktyk. Wyjaśnione zostały
najważniejsze kwestie związane ze stanem zdrowia i możliwościami podróżowania.
Rodzice wyrazili zgodę na udział dzieci w projekcie. Obecnie trwają zajęcia z
nauki języka angielskiego przygotowujące do wyjazdu.
Grecja
to jednak dopiero początek. Na przyszły rok szkolny 2017/2018 ZSZ nr 1 i II LO
złożył projekt do udziału w programie Erasmus+ uczniów we wszystkich zawodach,
w jakich kształci technikum. Projekt dotyczy realizacji w 2018 r. dwutygodniowych
zagranicznych praktyk zawodowych dla 80 uczniów technikum w trzech zawodach. W
okresie 5-16 marca w Wielkiej Brytanii odbędzie praktykę zawodową 20 uczniów
technikum w zawodzie technik informatyk (w JZ Technologies w Londynie), w
okresie od 9-20 kwietnia 30 uczniów technikum hotelarskiego w hotelach i w biurach
podróży w Rimini we Włoszech oraz 30 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych
w restauracjach w Grecji. Organizacjami goszczącymi są: SistemaTurismo w
Rimini we Włoszech, JZ Technologies w Londynie w Wielkiej Brytanii i Olympus Education
Service w Neoi Pori w Grecji.
Główne
cele projektu to: zwiększenie praktycznych umiejętności i kompetencji,
zdobycie doświadczenia zawodowego w międzynarodowym środowisku, dostosowanie
treści kształcenia zawodowego do potrzeb zmieniającego się rynku pracy, wzrost
umiejętności porozumiewania się w językach obcych. Projekt ma duże znaczenie
dla nauczania i rozwoju zawodowego uczniów techników, gdyż wzbogaca ich w nowe
umiejętności i wiedzę fachową oraz zwiększa ich mobilność na rynku pracy. W
wyniku powiązań między światem pracy a edukacji projekt zwiększa szanse
zatrudnienia przyszłych absolwentów na europejskim rynku usług.
Opiekę
nad uczniami będą sprawować nauczyciele ZSZ i przedstawiciele organizacji
partnerskiej, a także opiekunowie w poszczególnych przedsiębiorstwach.
Uczniowie technikum informatycznego będą zajmować się montażem i obsługą
komputerów osobistych oraz^ urządzeń peryferyjnych, a także montażem i administracją
lokalnych sieci komputerowych. Praktykanci z technikum hotelarskiego będą zajmować
się obsługą turystów w hotelach oraz organizowaniem w biurach podróży imprez
turystycznych. Technicy żywienia opanują umiejętności przygotowania potraw i
obsługi konsumenta. Dodatkowym rezultatem projektu będzie zwiększenie
umiejętności uczniów w porozumiewaniu się w języku angielskim, a także
włoskim i greckim, poznanie kultury włoskiej, angielskiej i greckiej oraz nabycie
samodzielności i odpowiedzialności. Uczniowie odbędą przygotowanie pedagogiczne,
kulturowe i językowe. Uczestnicy projektu będą mieć zapewniony transport do
miejsca odbywania praktyki, ubezpieczenie, zakwaterowanie i wyżywienie za
granicą, bilety na środki transportu i kieszonkowe. Po ukończeniu praktyki
uczniowie otrzymają certyfikaty potwierdzające nabycie nowych kompetencji oraz
dokument Europass Mobilność.
- Grecka
przygoda to dopiero dobry początek otwarcia się naszych szkół na Europę -
mówi starosta Andrzej Romańczuk. - Jestem przekonany, że młodzież nie
tylko będzie się tam doskonaliła zawodowo, zdobędzie nowe doświadczenia, ale
również pozna lepiej świat i mechanizmy rynku i zasad pracy w Europie.
|