Tradycja i nowoczesność czyli jak produkować oliwę z oliwek i ser feta? |
Napisał Sekretariat
|
Środa 8 maja 2019 |
Mogliśmy zobaczyć to na własne oczy, odwiedzając zakłady produkujące ser z mleka owczego i koziego (70% do 30%) tzw. feta i oliwę z oliwek w ramach praktyk zawodowych w Grecji. Podczas zwiedzania o wszystkim bardzo szczegółowo i zarazem w prosty zrozumiały sposób opowiedział nam nasz przewodnik Adonis. Chociaż produkcja ta wcale taka prosta nie jest a w przypadku fety, od momentu podgrzania mleka w wielkich kadziach do temperatury około 65oC trwa co najmniej 3 miesiące. Tajniki produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku oliwy proces jej produkcji trwa krótko. Ale na jakość oliwy ma wpływ jakość zebranych oliwek i termin ich zbioru oraz sposób jej przechowywania. Natomiast linia produkcyjna jest w pełni zautomatyzowana i obsługiwana za pomocą specjalnie do tego napisanych programów komputerowych, a sposób produkcji oparty jest na tradycyjnych metodach. Dowiedzieliśmy się także jak odróżnić oryginalne produkty greckie od podróbek. Przebieg naszej wycieczki można zobaczyć na zdjęciach - zapraszamy!
|
Ostatnia aktualizacja ( Piątek 10 maja 2019 )
|