 Przed nami historyczne wydarzenie. Podczas wrześniowego Festiwalu Trzech Kultur we Włodawie odbędzie się promocja książki z przepisami kulinarnymi hrabstwa Pociejów, pochodzącej z XVIII wieku. Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 i II Liceum Ogólnokształcące będą miały w tym swój udział, bowiem podczas tego wydarzenia planowana jest degustacja potraw, które w naszych pracowniach gastronomicznych przygotują m.in. nasi uczniowie, ale pod wodzą jednego z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy - Macieja Nowickiego.
Zbiór przepisów, które były kiedyś podstawą kuchni Pociejów mieszkających w Różance odnalazł profesor Jarosław Dumanowski. Trafił na niego w bibliotece w Kijowie. Okazało się, że zawiera on również przepisaną książkę "Kuchmistrzostwo" pochodzącą prawdopodobnie z 1560 roku, która uważana jest za najstarszą polską książkę kulinarną. Przepisami zainteresowało się Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Od ośmiu lat realizuje ono projekt Ogród-Kuchnia-Stół, więc postanowiło je wydrukować i rozpromować w całym kraju. - W tej chwili kończymy druk tej książki i zrobimy z niej programy edukacyjne. Nie wyobrażam sobie, żeby we Włodawie takiego programu nie wdrożyć. W tym celu zawiązaliśmy współpracę Wilanowa z Włodawą i myślę, że przy pomocy Macieja Nowickiego i naszego zespołu Kuchnia Pociejów wróci do Włodawy - mówił podczas poniedziałkowej wizyty w naszej szkole Grzegorz Mazur - szef działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Uważam, że nie mogło nas zabraknąć w miejscu, do którego wraca kuchnia historyczna, czyli w Zespole Szkół Zawodowych nr 1 we Włodawie - dodał. Promocja książki odbędzie się podczas Festiwalu Trzech Kultur, który planowany jest we Włodawie w dniach 16-18 września. Maciej Nowicki, wspierany przez kucharzy Muzeum Wilanowskiego oraz uczniów i nauczycieli ZSZ Nr 1 przygotuje kilka najciekawszych potraw, które niedyś królowały na stole Pociejów. Każdy będzie mógł spróbować przysmaków. - Myślę, że to będzie pierwszy krok milowy w kierunku stałej współpracy Muzeum w Wilanowie z Zespołem Szkół Zawodowych - przekonywał Grzeorz Mazur. - Jest to ważne wydarzenie dla nas. Warto wrócić do tych korzeni i dokonać rekonstrukcji starodawnych potraw, zastosować je w praktyce i popróbować. Będziemy w tym kierunku współpracować z Muzeum w Wilanowie. Uważam, że powinniśmy zaangażować w to również naszą młodzież, która kształci się w kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Mamy nowoczesną pracownię i z powodzeniem poradzimy sobie z przygotowaniem nawet najbardziej wykwintnych dań. Cieszymy się, że nasza szkoła uczestniczy w tym projekcie - tłumaczy dyrektor ZSZ Nr 1 i II LO we Włodawie Eugeniusz Omelczuk. |