tarcza header image
Start arrow Oferta edukacyjna arrow Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Napisał Sekretariat   
Piątek 12 lutego 2021

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 
 
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: biologia, język angielski  
Język obcy I – angielski 
Język obcy II – niemiecki lub rosyjski  

Kwalifikacje - HGT.02.  Przygotowanie i wydawanie dań, HGT.12.  Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 

Należysz do ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu i przedsiębiorczych? Modyfikowanie przepisów, eksperymentowanie z potrawami i smakami to Twoje klimaty? 

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla Ciebie! 

W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego oraz żywienia rodziny. Nauczysz się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. 

Odbędziesz praktyki zawodowe w zakładach z branży gastronomicznej w wymiarze 8 tygodni. 

Po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe i ukończeniu szkoły uzyskasz tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. Absolwent otrzymuje Suplement do Dyplomu - tzw. Europass w wersji angielskiej, dzięki któremu można podjąć pracę jako wykwalifikowany pracownik także poza granicami naszego kraju. 

Możliwości zatrudnienia: 

Jako absolwent możesz pracować we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych związanych z prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie), zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywności czy ochroną konsumenta. Możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług żywieniowych, cateringowych, hotelarskich, agroturystycznych.  

Możliwości dalszego kształcenia: 


Po ukończeniu naszej szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego możesz podnosić kwalifikacje poprzez kontynuację nauki na uczelniach wyższych na kierunku gastronomia oraz innych kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem gastronomią i hotelarstwem, promocją i marketingiem usług. 

Technikum: Technik żywienia i usług gastronomicznych
To
jest klasa dla Ciebie!


 

Ostatnia aktualizacja ( Piątek 12 lutego 2021 )
< Poprzedni   Następny >
Biuletyn Informacji Publicznej w ZSZ nr 1 i II LO we Włodawie
Facebook szkoły
ePUAP2
ePUAP
Dziennik UONET+

Ważne strony
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Nasz Patron -2 Mazowiecki Pułk Saperów
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
Powiat włodawski
Oferta edukacyjna
Kuratorium Oświaty w Lublinie

W skrócie
Pierwszą szkołą zawodową we Włodawie była, utworzona w 1929 r. przy Sierocińcu im. Tadeusza Kościuszki, Sejmikowa Szkoła Rzemiosł Sejmiku Włodawskiego. Posiadała ona internat i mieściła się w dzisiejszym budynku oddziału internistycznego Szpitala Powiatowego.
Licznik odwiedzin
7070020